Drie Latijns-Amerikaanse landen legaliseren medi-wiet

De drie Latijns-Amerikaanse landen Colomobia, Argentinië en Uruguay hebben regels opgesteld voor teelt en verkoop van medische wiet. Chili, Jaimaica en Puerto Rico hebben medicinaal gebruik van cannabis al eerder goedgekeurd. 

Daarmee lijkt de legaliseringsgolf zich naar Latijns-Amerika uit te breiden. Op dit moment is cannabis voor medische doeleinden al in iets meer dan de helft van de 52 Amerikaanse Staten legaal. Mexico en Canada zijn stappen aan het voorbereiding om cannabis te legaliseren. Doordat steeds meer landen cannabis legaliseren, lijkt er steeds meer gelegenheid te zijn om medisch gebruik van cannabis te onderzoeken.

Urugay

Uruguay stond al eerder onder internationale belangstelling, omdat het land naast medicinaal gebruik van cannabis ook recreatief gebruik gaat legaliseren. De regering van Urugay onderzoekt al drie jaar de mogelijkheden voor legalisering. De nieuwe wietwet van het links-progressieve land zal komende juli eindelijk in werking treden.

Regels

De Latijns-Amerikaanse landen hebben wel strenge regels opgesteld voor medische cannabisgebruikers. Zo moeten patiënten in Uruguay zich met vingerafdrukken identificeren. In Colombia moeten er vier verschillende vergunningen worden aangevraagd voordat cannabis geteeld mag worden. Cannabisproducten mogen alleen via apotheken verstrekt worden.

Argentinië

Argentinië maakte op 19 april bekend dat het medisch gebruik van cannabis zal gaan legaliseren. Wietolie mag straks alleen voorgeschreven worden aan patiënten die niet reageren op bestaande medicatie. Erkende aandoeningen in Argentinië zijn epilepsie, kanker, chronische pijn, fibromyalgie en multiple sclerose.