Stijgend aantal vergiftigingen door olie van cannabis
Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) signaleert een toenemend aantal vergiftigingen door gebruik van cannabisproducten op oliebasis. Het informatiecentrum waarschuwt gebruikers voor olieproducten waarvan het productieproces niet is gecontroleerd.
Cannabis kan (onder andere) tot twee soorten olie worden verwerkt. Ten eerste kan er cannabisolie met de psychoactieve stof THC van worden gemaakt, die illegaal is. Die wordt ingenomen vanwege het psychoactieve effect, en wordt daarnaast – op doktersvoorschrift – gebruikt om onder andere het pijnstillende effect. Daarnaast is er cannabisolie zonder (of met een verwaarloosbare hoeveelheid) THC, die legaal en zonder recept beschikbaar is in drogisterijen, reformzaken of via internet. Deze olie wordt aangeduid als CBD (cannabidiol)olie. Aan deze olie, waarvan de populariteit toeneemt, wordt onder andere een pijnstillende en rustgevende werking toegeschreven.
Het NVIC, dat vergiftigingsinformatie levert aan medische professionals, kreeg de afgelopen twee jaar een toenemend aantal meldingen van vergiftigingen door deze CBD-olie. In 2015 kreeg het centrum een eerste melding binnen. In 2016 waren er 22 meldingen, en tot en met augustus 2017 zijn er al 34 meldingen binnengekomen. ‘Het gaat om tientallen – dus geen gigagrote aantallen, maar we zien wel een stijgende lijn’, aldus NVIC-onderzoeker Annette Nugteren.
Het NVIC hoort van deze vergiftigingen door meldingen van artsen – met name huisartsen en huisartsenposten en daarnaast ook SEH-artsen en psychiaters. ‘Er is geen meldingsplicht, dus we horen niet alle meldingen, maar die stijging is wel een signaal’, aldus Nugteren.
Vergiftigingen door de voornamelijk oraal ingenomen olie uiten zich met name doordat gebruikers toch psychoactieve effecten ervaren ‘die je niet zou verwachten bij deze olie zonder THC’. Nugteren: ‘Mensen krijgen hallucinaties, worden angstig, voelen onrust. Soms krijgen ze paniekaanvallen.’ Ook treden soms hartkloppingen of een versnelde hartslag op. Volgens Nugteren hebben vooral ouderen en ernstig zieke patiënten daardoor soms ziekenhuisbehandeling nodig.
Het NVIC heeft de indruk dat er CBD-producten op de markt zijn waar ‘lijkt te zijn gerommeld bij de productie’. Het instituut waarschuwt mensen voor producten van dubieuze herkomst, zoals internet en adviseert een ‘kritische houding aan te nemen’ ten aanzien van de gezondheidsclaims van CBD-olie. Mensen wordt aangeraden melding te doen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als ze twijfelen over de kwaliteit van olie.
https://www.medischcontact.nl/arts-in-spe/nieuws/ais-artikel/stijgend-aantal-vergiftigingen-door-olie-van-cannabis.htm