NIDA doet baanbrekend onderzoek naar cannabis receptor

Het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse (NIDA) heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de werking van cannabis in het menselijk brein. De onderzoekers legden de vorm van de zogenaamde CB1-receptor vast.

Het menselijk lichaam heeft tenminste twee receptoren voor stoffen die in cannabis voorkomen. Die receptoren, met de naam CB1 en CB2, zitten op verschillende plaatsen in het lichaam. CB1 wordt vooral in de hersenen gevonden. Het is dan ook een belangrijk hechtingspunt voor de psychoactieve stof THC.

Onderzoek
Tot voor kort was het niet bekend hoe receptoren voor cannabis er precies uit zagen. Wetenschappers van het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse (NIDA) hebben dat veranderd. Ze maakten een 3D-model van de CB1-receptor, een belangrijke stap in het ontdekken van de werking van cannabis in het lichaam.

Met het 3D-model kunnen organisch chemici aan de slag. Omdat nu bekend is hoe de receptor voor cannabis in de hersenen eruit ziet, kunnen andere wetenschappers misschien een molecuul bedenken dat er precies op aansluit. De nieuw vergaarde kennis is in ieder geval een enorme bron voor nieuw onderzoek.

Lees de rest hier!