Onderzoek – Slagaderverkalking voorkomen met CBD-olie

Stoffen uit de cannabisplant, waaronder het niet-psychoactieve cannabidiol (CBD), blijken een grote rol te spelen in het voorkomen van atherosclerose. Slagaderverkalking, hoe wij het noemen, is één van de grootste oorzaken van hart- en vaatziekten in Nederland en zo één van de leidende doodsoorzaken van dit moment.

Slagaderverkalking

Atherosclerose (slagaderverkalking) is een complexe ontstekingsaandoening die een grote rol speelt in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. In Nederland zijn hart- en vaatziekten na kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. En hoewel vaak wordt gedacht dat hartfalen en infarcten plotseling de kop opsteken, blijken ze vaak juist geleidelijk te ontwikkelen.

Bij slagaderverkalking bouwt er plak op in de wanden van bloedvaten, waardoor er vernauwingen in delen van deze vaten ontstaan. De plak (geoxideerde lipoproteïnen met een lage dichtheid/Ox-LDL) komt mee met immuuncellen die beschadigingen in de vaatwand willen dichten, maar dringen door de scheuren  in de vaatwand heen. Hier voeden ze zich aan cholesterol, waardoor de bloedvatwand verdikt en gaat verkalken.

De bloedtoevoer naar vitale organen als het hart en de hersenen worden hierdoor gestremd, met een hart- of herseninfarct (beroerte, trombose) tot gevolg. Ook kan de plakwand scheuren, waardoor bloedproppen ontstaan die elders in het lichaam voor problemen zorgen.

Als je wordt geboren zijn je aderen nog schoon, maar al in je tienerjaren bouwt er plak op. De voornaamste oorzaken van een beschadigde bloedvatwand – en dus mogelijk slagaderlijke verkalking – zijn een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte als gevolg van een slecht dieet of stress. Maar ook roken en diabetes dragen hieraan bij. Wie dacht dat sporten het risico op dergelijke verkalking vermindert heeft het ook mis. Blanke mannen die veel sporten lopen juist een verhoogd risico op slagaderverkalking.

Cannabinoïden tegen atherosclerose

De ontdekking van lichaamseigen (endo-)cannabinoïden en hun vele rollen in het menselijk lichaam heeft een enorme impact op de medische wetenschap. Receptoren (landingsplekken) voor deze stoffen zijn wijdverspreid aanwezig in het cardiovasculaire systeem, wat suggereert dat het endocannabinoïde-systeem (ECS) een sleutelrol speelt in de regulering van de bloedcirculatie en hartfunctie. Zo zijn zogenaamde CB2-receptoren van dit systeem ontdekt in myocardiale cellen, bloedvaten en zachte spiercellen rond de bloedvaten.

Uit studies blijken slachtoffers van een beroerte door een herseninfarct, minder CB2-receptoren te hebben in de slagaderlijke plak vergeleken met gezonde personen. Het voorkomen en goed functioneren van deze receptoren blijkt daarom een beschermende factor tegen acute en chronische ontwikkeling van dergelijke aandoeningen.

Vooral cannabidiol (CBD), een plantaardige cannabinoïde die zich bindt aan de CB2-receptor, blijkt effectief tegen hart- en vaatproblemen. Het middel kan onder meer goed bij de EHBO worden gebruikt om schade van een herstelde bloedtoevoer te beperken.

Bovendien is de beschermende rol van CB2-receptoren bij diverse mogelijke uitwerkingen van slagaderverkalking waargenomen waaronder restenose,  myocardiale ischemie, cerebrale ischemie en ischemie-reperfusie beschadiging.